Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

Sulis napok avagy a megosztottság animéje

2010. április 16. - animeblog

Amikor WanGood elszánta magát, hogy a School Days című sorozatról ír, először fedeztem fel azt talán, hogy mennyire más érzéseket jelenít meg valakiben egy anime, mint mondjuk bennem és így a cikkem célja nem az lesz, hogy bemutassam a diót (az animét), hanem,  hogy megtörjük a diót és megnézzük mi van benne. És mindezt nem dióhéjban mondom el. :D

A lányok mobilllal. Éljen a cell-do-rádó!

Schoollife hárem… akkor ez olyasmi, mint a Clannad, nem?

Nem éppen. Amikor valaki először olyasmit hal, hogy iskolai élet és hárem egy animének a műfaja, akkor rögtön eszébe jut a Clannad, ami egy szimpla érzelmekre alapozó mű, a Kanokon, amiben komolyság nincs, perverziók és nevetés viszont egymás hegyén és hátán. Muszáj leszögezni:

A School Days nem ilyen.

Társadalomkritika a javából

A School Days a három elképzelhető csoportból, főleg kettőt céloz meg és nekik ír társadalomkritikát. Névszerint a csoportok: Makotonál fiatalabbak, Makotoval egyidősek és Makotoval idősebbek.

A Makotonál fiatalabbak valószínűleg nem fogják megnézni ezt az animét, legalábbis biztos nagyon megremélnük az utolsó epizód történései után, amikor beérik a stressz, szépen lassan meglátjuk, hogy a kis baráti közösség kínosabbnál kínosabb helyzetekbe hozzák egymást és ez addig megy, amíg terhes nem lesz valaki.

A többi csoportoknak azt üzeni, hogy ne nagyon szállingózzunk egyik kapcsolatról a másikra. Találjuk meg az igaz szerelmet, mert Makoto a romantikus lúzer fiúbúl az lesz, aki az osztály összes lányán átment. Na, és ez csak az anime. A visual novell megnövelt lehetőségek tárházát adja, több, mint 30 befejezése van tudomásom szerint és ez így mind leanimálva. Az iskolai tetején lévő szexuális kapcsolattól, a gruppenszexig mindent megkaphat a néző.

 

Fanart a szerelemről Makoto és Kotonoha között. Engem megfogott.

Jellemfejlődés vagy jellemdegradálódás?

A School Daysel kapcsolatosan jogos a fenti kérdés. Vajon Saionji -és Kotonoha-san jelleme több lesz, érettebbek lesznek? Egy tapasztalattal bizonyára több lesz, azonban Sekai meghal az anime végén így a tapasztalat sem ér sokat már ebben a szituációban. Véleményem szerint itt sokkal inkább valakinek a lelki világának leépülése és egy jellem átalakulás következik be, vagy ahol felszínre jönnek új tulajdonságok. A mosolygós, segítőkész Kotonoha jelleme annyira megtör, hogy asszociális lesz. Egy tehát biztosra állítható: Kotonohán kívül mindenki biztosan veszít és Kotonoha is.

„Life is a DJ”

A School Days zenéje szerintem is kicsit gyengusz, de Maxer rám szólt, hogy ilyet nem lehet írni és mutogatta milyen jó School Days zenék vannak. Ezekután úgy gondolom, hogy valóban van jó ending szám, azonban az opening gyatra, nem szoktam kihagyni openingeket, ez ki lehet hagyva állandó jelleggel, az endingeket meg már ebből következtetve is így például csak éppen, hogy átsiklottam afelett, hogy a School Days 13 endingjében 13 más szám van. A mennyiség a minőség rovására ment talán.

Nice Boat

A Nice Boeat pedig újabb bizonyíték az internetes mémek gyors terjedésére. A 4chanon ez a kép méltán elhíresült, bár a külföldi közösségről nem tudok, de a különböző nice meg még valamik még mind a mai napig elözönlik a 4chan boardjait.

Értékelés: 4.5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://animeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr281927132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása