Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

J-dorama bemutató: Gokusen - Rossz mag rossz fát terem?

2010. március 26. - Maxer1500

Amikor valamelyik ismerősömet megkérem, hogy ajánljon egy j-doramát, általában 3 címet szokott mondani: GTO, Gokusen, 1 litre of tears. Mivel a GTO-t már animében elkezdtem, és a 1 litre of tears-t is láttam már régebben, így úgy döntöttem belekukkantok a Gokusenbe, ha már ennyien ajánlják nekem. És hogy tényleg jó-e vagy csak blöff az egész? Nos a cikk végére kiderül.

Class 3-D

A történetünk főszereplője Yamaguchi Kumiko, akinek teljesült a nagy álma, hogy tanár lehessen. A Shirokin Gakuen 3-D osztályának osztályfőnökének osztották be, és Kumiko nagy reményekkel és hatalmas lelkesedéssel vágott bele az első napjaiba. Azonban szerencsétlenségére, Shirokin 3-D osztályában gyülekezik az iskola összes rossz tanulója, akik erőszakosan, szemtelenek és makacsak. Kumiko-t már az első nap megfenyegették, kinevették, megdobálták. Azonban derék tanárunk nem adja fel annyiban, és megfogadja, hogy embert farag a "csőcselékekből". A több tanár, valamint a diákok is azt gondolták, hogy az első napi "meleg fogadtatás" után már nem fog többé visszajönni, de Kumiko ugyanúgy jött iskolába tanítani, mintha mi sem történt volna. Ugyanis a ártatlan, kicsit szeleburdi tanári álca mögött egy igazi bestia lakozik. Kumiko ár 7 évesen elvesztette a szüleit, így nagyapja nevelte fel, aki történetesen az Oedo yakuza család 3. generációjának feje. Ez magyarázza azt, hogy Kumiko nem rohant el a neveletlen osztályától, és kész szembeszállni mindegyikükkel, hogy jobb emberek lehessenek. Nagyjából ennyi lenne a kerettörténet, innentől kezdve Kumiko diákjainak gondjait oldja meg, miközben egyenként elnyeri diákjainak bizalmát. A történet így elsőre nem hangzik túl erősnek, de bizonyos epizódokon belül tényleg érdekes és meglepő csavarok is megtalálhatóak, valamint néhol eléggé komplexé is válhat. De nem is a történeten van itt a lényeg.

Gag factor

A Gokusen erőssége a sok karakter, akik szereplenek a sorozatban. Mindenkinek van külön személyisége, külön problémája, és ugyan a diákok mind bajkeverők, mindegyikük más-más problémákkal küzdenek, amiben Kumiko próbál nekik segíteni. Diákok között van például a mindig érdektelen arcot vágó "vezér", Sawada Shin vagy a nagydarab kajaimádó Kumai "Kuma" Teruo. De nem csak a diákok vannak jól kitalálva, hanem a mellékszereplők is, mint például az Oedo család tagjai, vagy Shinohara-san, egy detektív, akibe fülig szerelmes Kumiko, de ott van még a tanári kar, stb... Egyszóval a karakterek jól kivannak találva, és ugyan osztozkodnak közös jellemeken, mégse hasonlóak egymásra, inkább kiegészítik egymást. De talán ami még a karaktereknél is jobb a Gokusenben, az a humor. Egyszerűen nem volt olyan rész, amit fapofával végig tudtam nézni, egyszerűen röhejes néha mik történnek a szereplőkkel. A humort csak fokozzák a jól kitalált karakterek, és a rajzfilmes hangeffektek csak hab a tortán. Érezni a sorozaton, hogy nem veszi túlságosan komolyan magát, és inkább szórakoztat, mint mondjuk elgondolkodtatna. Persze az epizódokon belül van pár megható rész is, ahol tényleg szimpatizálni lehet a szereplőkkel, hogy ne csak komikus karakterek legyenek, de a fókusz még így a humoron és a karaktereken van.

"Fight-o! Oh!"

Persze azért nem lehet semmi se tökéletes, ahogy ez a sorozat se az. A legfőbb problémám azzal volt, hogy a színészi játék néhol tényleg eléggé...gyengus, főleg az érzelmesebb momentumoknál érezhető ez. Említettem a nagyszerű karaktereket, nos ez a főbb szereplőkre igaz. Viszont a mellékszereplők jelleme néha ugyan az, olyan mint simán Copy-Paste-elték volna az előző részek rosszarcúit, ami valljuk be lehetett volna jobb is. Ezt viszont egyensúlyozza a nagyszerű zene, ami tökéletesen illik a jelenetekhez. Komikus jelenteknél vígabb, vidámabb zene, harcjeleteknél és beszédeknél ilyen yakuzás zene, egyszóval tökéletesen illik a sorozathoz. Talán az ending lett egy picit szokatlanabb, mármint nem rossz vagy ilyesmi, csak nem illett annyira hozzá, szívem szerint egy jó öreg yakuza szám jobb lett volna, de lehet csak én vagyok így ezzel. Ami viszont tényleges negatívumnak számít, az az utolsó két epizódban lezajló beszédek. Túl sok van belőlük. A részeknek kb. 10-15 percét beszédek teszik ki az utolsó részekben, ami valljuk be, azért annyira nem szórakoztató. Hiába van általában mondanivalója a beszédeknek, egyszerűen unalmasak voltak azok a részek, és kicsit untam is az utolsó 2 részt.

Na de akkor ez most jó?

Igen. Ez a sorozat tényleg a legjobbak közt van, legalább is azok közül amit én láttam. Humoros, szórakoztató és érdekes karakterek vannak benne. A lányok különösen elégedettek lennének ezzel a sorozattal, hiszen a diákok 100%-ka fiú, köztük rengeteg népszerű színész. A fiúknak meg ott van Kumiko, és a tanári kar női tagjai. Summa summarum, Gokusen egy ajánlott sorozat, ha j-doramás vagy, és szereted az iskolás sorozatokat jó sok humorral akkor mindenképp nézd meg. Aki még nem találkozott j-doramával, az nyugodtan tegyen egy próbát ezzel a sorozattal, nem fog csalódni.

PRO: Jól kitalált, szerethető karakterek, odaillő háttérzene, humor a köbön.

KONTRA: A színészi játék néha gyenge, hosszú véget nem érő beszédek.

Értékelés: 5/5 (Minden hibája ellenére is szórakoztató)

Érdekel a fenti sorozat? Katt ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://animeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr361870552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása