Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

Katanagatari

2010. február 02. - Maxer1500

A téli anime szezonnak mindig is szegényesebb felhozatala volt, mint mondjuk egy nyári vagy őszinek. Kevesebb nagy név, kevesebb  anime, kisebb érdeklődés. Ez azt jelentené, hogy a téli animék gagyik? Nos, nem igazán. Talán épp a kevesebb anime mennyiség miatt beletud nézni az ember mindenbe, és így néha igazi gyöngyszemeket talál. Ilyen például a Katanagatari.

Amikor először megláttam az animéről szóló információkat, hogy teljesen őszinte legyek nem voltam lenyűgözve. Egy újabb Edo korszakbeli anime sok harccal, kicsit eltérő látványvilággal, és egy nagyon egyszerű névvel...hát nem túl meggyőző még. Aztán megnéztem az első 5 percet, és utólag azon kaptam magam, hogy már a 30-40. perc is eltelt. De azért haladjunk sorban.

Húsz évvel a nagy lázadás után, Yasuri Shichika és nővére Nanami kénytelenek egy kietlen szigeten élni, miután apjukat száműzték. Apjuk, Yasuri Mutsue egy évvel ezelőtt meghalt, így Shichika lett az új feje a Yasuri háznak, valamint az általuk generációk óta gyakorolt Kyotou harc stílusnak is, ahol a végtagokat használják kardként. Egy nap, amikor Shichika vízért indul, találkozik egy fehér hajú lánnyal, Togame-val, aki a Sógunátus egyik hadvezére volt, és a Kyotou harc stílus vezetőjével van dolga. Miután kiderül, hogy Shichika az említett ember, Togame úgy dönt, hogy teszteli Shichika képességeit, azonban ő maga nem volt nagy harcos, így miközben Shichika-ra rontott, megbotlott és eszméletét vesztette. Shichika úgy dönt hazacipeli a leányzót, ahol Togame megismerkedik Nanami-val. Utólag kiderül, hogy Togame Shikizaki Kiki által készített 12 legendás kardot szerette volna begyűjteni a Sógunátus megbízásából. Togame elmondása szerint nem bízik már meg senkiben, aki pénzért vagy hírnévért vállalja a munkát, mivel ilyenek közül a legjobbak is elárulták már őt. Ehelyett inkább úgy dönt, hogy Shichika-t szerelemmel fogja hűségessé tenni. Miután kijelenti, hogy Shichika legyen szerelmes belé, a házat kunai-ok árasztják el. Miközben Shichika a támadó után ered, Togame felismeri az ellenfelet, egykori alkalmazottját, a Maniwa ninja klán vezetőjét, aki a kard megszerzése után elárulta őt.

A tengerpartnál Shichika utoléri a támadót, aki bemutatkozik neki, mint Maniwa Koumori, és bevallása szerint nála van az egyik legendás kard, a Zettou Kanna. Egy rövidebb harcjelenet után Shichika ráébred arra a tényre, hogy nem tudja a Kyotou stílussal eltörni a kardot, de Togame amúgy se akarja, hogy eltörje. Koumori ezek után inkább lenyeli a kardot, eltereli Shichika figyelmét, majd elrabolja Togame-t. Miután egy fához köti a lányt, Koumori felveszi az alakját, hogy így végezze ki Shichika-t. Azonban amikor felé rohan Koumori, Shichika reflexből hasba rúgja, amitől Koumori kiköhögi a kardot. Persze ez nem tántorítja el Koumorit, aki megpróbálja Togame ellen uszítani a hősünket. elmondása szerint Togame saját érdekeiért keresi a kardokat, hogy ennek segítségével az öreg Sógun bizalmasa lehessen. Koumori még az a tényt is elárulja Shichika-nak, hogy Togame apja volt a lázadók vezetője, akit Shichika apja megölt.

Koumori ezután felveszi Shichika alakját, és így támad rá hősünkre. Viszont túl későn jött rá arra, hogy Shichika nem tud kardot használni, így alakját felvéve ő se tudta rendesen megfogni a Zettou Kanna-t, így a támadása veszélytelen. Ez elegendő időt kölcsönzött Shichika-nak, aki egy speciális támadással végezzen Koumori-val. Később Shichika megkeresi, majd kiszabadítja Togame-t, mondván neki, hogy elvállalja a munkát, és megkeresi vele a többi kardot. Elmondása szerint ezt Togame érdekében teszi, mivel úgy döntött, hogy szerelembe esik Togame-val. Nanami indulásukat nem akadályozta, sőt Togame-nak elmondja, hogy bármilyen indokból is megy el Shichika a szigetről, ő mind engedélyezni fogja, és hogy az öccse jó kezekben lesz Togame-nál. A tutajon Togame 4 parancsolatot adott Shichika-nak: "Ne törje el a kardokat, védje meg Togame-t, védje meg saját magát", valamint a negyedik ugyan az mint a harmadik parancs, csak Togame személyessé tette azt. Ezután a kettő elindult a kardok megszerzéséhez vezető hosszú úton.

Mint már említettem, nem vártam sokat a sorozattól, de amit láttam az lenyűgöző volt. A White Fox stúdió által készített egyedi grafika, egyedi látványvilág tényleg magával ragadó, valamint az Opening és az Ending is tökéletes, főleg az előbbi, amit Kurabayashi Minami-nak köszönhetünk. A szinkronok is teljesen rendben voltak, Koumori-t alakító színész teljesen beleélte magát a kicsit őrült ninjába, ami csak pozitívan hatott. A történet volt talán az egyetlen pont, ahol csetlik-botlik a sorozat. Az első rész nem nagyon tudta felkelteni az érdeklődésemet a fő sztori iránt, a kardok keresgélése annyira nem egyedi és nem is hangzik túlságosan mókásnak, noha a legendás kardok nagyon menőn néznek ki. De ami a történetet kiegyenlíti, azok a nagyszerűen eltalált karakterek. Shichika, noha a tipikus kicsit ostoba macsó emberke mégis szerethető, a kicsit egomániás, de aranyos Togame, valamint a csöndes, de veszélyes Nanami is teljesen szerethető karakterek. A történet annyira nem kötött le, viszont nagyon is kíváncsian várom mi fog kisülni Shichika és Togame kicsit furcsa románcából.

Első benyomások:

  • PRO: egyedi látványvilág, fantasztikus opening és BGM, jó szinkron, szerethető karakterek
  • KONTRA: egyenlőre érdektelen történet, kicsit sok párbeszéd a harcoknál

Előlegzett értékelés: 8/10 (Ha érdekesebbé teszik a történetet, akkor szezon animéje is lehet.

Megnéznéd a Katanagatari-t? Kattanj ide!

Megjegyzés: A fenti link tudomásunk szerint legális, felelősséget nem vállalunk, ha nem az, kizárólag ismeretterjesztés céljából mutatjuk be az animéket és a mangákat. Ha kijön az anime DVD-ben, kérjük támogasd a készítőket megvásárlásával. (úgyse fog megjelenni :S)

A bejegyzés trackback címe:

https://animeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr761722257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása