Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

Iskoláról gondolkodás Magyarországon és Japánban

2010. január 24. - animeblog
Nehéz összehasonlítani kultúrákat, megítélni, hogy melyik a jobb meg ilyenek: az meg lehetetlen. Mégis, valami ilyesmire vállalkozok, ugyanis úgy gondolom, hogy nekünk magyar állampolgároknak, magyarország lakóinak, vannak hibáink. Amikor a mai iskolarendszerről, a mai tanításról beszélünk, akkor melyik film tudja bemutatni ezt reálisan ma? És Japánban?
A K-ON!-hoz felvezetőként, szeretnék egy kicsit arról írni, hogy miért van az, hogy míg a japánok iskolarendszere sokkal szigorúbb, és tipikus "egyik helyről azonnal a másikba menős" - persze azt nem tudom megítélni, hogy az ottani privátgimnáziumok mennyire különböznek ettől - de addig ők sokkal büszkébbek az iskolarendszerükre, mint mi.
A "school life", "slice of life" és talán az "alapítsunk egy klubbot valamilyen néven és bulizzunk", mint a Suzumiya Haruhi no Yuutsu-ban vagy a hamarosan bloggolandó K-ON!-ban, a japán animék egyik legnépszerűbb műfajai közé tartoznak. Rengeteg olyan anime van, amiben van matrózruha, lehet az Sailor Moon vagy Card Captor Sakura, csakhogy a legjobbakat említsem.
A magyar állami iskolarendszerre nem vagyunk büszkék, aminek legfőbb oka az lehet, hogy egy darab kaki. Igyekszem a legkevesebb politikai állásfoglalást adni. Sokan "liberálisnak" tituláljak ezeket az iskolákat, szerintem helytelenül, ugyanis az állami iskolákban kőkemény hiearchia van még ma is, vonalzós körömrecsapkódás, ja és osztálvigyázz. Láttam már liberális, szabadelvűség alapján szerveződő iskolát, nem ilyen. És mivel nem vagyunk büszkék, nincsenek sulifesztiváljaink minden iskolában, ezért elég problémás büszkére lenni akárkinek is akármire, pláne ebből filmet készíteni. Na, igen.
Na és mi van akkor, ha készíteni akarunk mégis egy filmet a magyar iskolákról? Hát hazudjunk, Béla :D Aki látta vagy hallott valamit az Álom.net című csodálatos filmről, aminek az iskolája arról híres, hogy cheerleader (pompomlány) csapata van, gyönyörű amerikai stílusban megoldva, amit akarsz, szal pont olyan, mint az amerikai gimi... Na, ez az amit mi magunknak behazudunk a magyar iskolákkal kapcsolatban és ez szerintem elég rossz.
Bár a kultúrák közti különbségek is elég nyilvánvalóak. Az amerikai filmek nem egy darabja szól iskolákról, iskolai életről. Mégis teljesen más a két iskolarendszer: Japánban szerintem szigorú, Amerikában laza, romantikus hangvételű, már-már néhol erotikus, de ez az én érzésem.
Azonban, ez valószínűleg nem kultúrális beidegződés, hogy nem szeretünk az iskolákról dumálni. Elég csak pár régi darabot megnézni. Pál utcai fiúk? A Szamárköhögés néhány jelenete? Egyszerűen a mai iskolarendszer valahogy tabu lett. Hogy miért? Ezt a mi feladatunk kideríteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://animeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr851699252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AkinekSemmiSemTetszik 2010.01.27. 10:50:27

A japán iskolarendszerre pont Haruhit, meg K-ont hozol? XD

Magyarra, meg az Álom.netet, ami egy buzi fejéből pattant ki :D

Nem vagy még olyan idős szerintem, hogy a magyar iskolarendszert ne a saját emlékeiddel próbáld felvázolni. Kiderült a bejegyzésből, hogy a magyar rendszer egy fos, de hogy miért, az nem.
Hierarchia van? Japánban is, sőt ott a szigorúság megjelenik akár testi fenyítés formájában is, míg itthon már csúnyán nézni sem lehet a gyerekre. Osztály vigyázz, meghajol.. mehettek. Nekem ez maradt meg, meg a kötelező teremtakarítás.. stb maradt meg pár animéből. A sulifesztivál nem egy magyar szokás, nincs létjogosultsága itthon. Sportfesztivál van néhány suliban Magyarországon is.. sőt elég sokban.
Iskolai egyenruha rendszerváltás +|- 2-3 év óta nincs.. mert nyavalyogtak az emberek.

A magyar iskolarendszer abban különbözik a japántól, hogy itthon olyan, mint rendszer nincs. 3-5 évente változik az oktatási szempontok prioritása. Egyszer a poroszos módszer a fasza, egyszer a liberális. Itt egy szép összehasonlítás: ertekel.blog.hu/2008/07/25/liberalis_oktatas_vs_poroszkepzes

Utsó: ne próbáld összehasonlítani a kultúrákat, mert nem nehéz, hanem szinte lehetetlen. Szerintem Te a társadalmi rendszereket szeretnéd összehasonlítani, csak nem találtad a megfelelő szavakat.

Minden kultúra egyedi, de vannak átmenetek kultúrák között. A japánok például amerikai benyomásra "őrültek meg", de ők ezt a benyomást jobban tudták hasznosítani, mint a magyarok. Ennyiben jobbak. A másik az, hogy erős kultúra hasonlításnak nevezni iskolarendszerek összehasonlítását. Az oktatás, csak egy kis szelete a kultúratortának.

animeblog · http://www.animeblog.hu 2010.01.27. 21:43:01

Félreértettél. A bejegyzés célja nem politikai állásfoglalás volt és a rendszer hibájára való rámutatás. Hanem az hogy van egy "poroszos rendszer" és eszerint működik a legtöbb magyar iskola és van egy szigorú rendszer, amiszerint a japán iskolák működnek és erre mi magyarok nem vagyunk túlságosan büszkék, a japánok meg K-ON, Haruhi, huhú, milyen jó iskolarendszerük van, hogy minden animében azt nyomatjuk.

Nem tudom, hogy igazából miről beszélnek az emberek néha, mert "kiküldeni se lehet a gyereket" "csúnyán nézni se lehet rá", szóval ezek annyira fals és igazságot a legcsekélyebb mértékben tartalmazó dolgok (mégpedig, hogy jogilag így van és ennyi a dolog lényege, de az ehhez kapcsolodó minisztériumi szabályozásnak se láttam nyomát), hogy látszik az ilyenek írójáról hogy vagy nem most vesz részt az oktatásban, vagy extrém esetekről beszél.

Nálunk - és minden magyar iskolában - egy rövid leüvöltés és felszólítás után az összes tanuló indokkal vagy indok nélkül távozik az óráról, a tanórát a késés mértéke szerint tovább is tartják néha önkényesen, holott a legtöbb házirendben le van írva, hogy nem szabad továbbtartani. Természetesen nem egy iskoláról beszélek, mivel azért egy viszonylag jobb iskolába járok saját megítélésem szerint, a tanárok lehetőséget adtak, hogy több intézménybe is ellátogassunk és tapasztaljuk a dolgok menetét. Mindenhol kimennek a diákok.

A mai magyar iskolarendszer állami részben porosz, ezt helytelenül liberálisnak tituláljak rengeteg blogon, liberális képzés általában alapítványi iskolákban van. Mivel liberális iskolában is jártam, hihetetlen, de pont ezekben működik Magyarországon az oktatás, szintén kultúrális okokból. A magyar nép, hihetetlenül izgága és szabadságéhes, míg a japán sokkal inkább a szigorú, megegyezéseken alapuló társadalmi, anti-anarchista rendszer kedvelője, így náluk sokkal inkább ez belső kényszer. Ráadásul aki nem tanul jól, az kész, megbukik.

A cikk lényege az volt, hogy míg a japánok büszkék voltak rá mindigis, amióta a Meidzsi-korszakban megreformálták az oktatást, addig a magyar rendszerváltás nem segített, se nem szigorú, se nem liberális nem lett az iskola, ezzel az egész valami placcs lett, amit mindenre lehet hasznosítani, de nem egy megfelelő szociális környezet teremtésére az iskolákban.

Ezt is leírhattam volna, de nem teszem, mert nem akarok a liberális oktatás mellett erősen állást foglalni, mégha én nem is értem a másik fél indokait.

AkinekSemmiSemTetszik 2010.01.30. 17:25:34

Ok de azt még mindig nem értem miért nem tudtál filmes példákon kívül sajátot hozni a magyarra, vagy akár a japánra?

Amúgy amit Te japán szigorú rendszernek hívsz, az milyen? A porosz is szigorú rendszernek minősül szerintem.

Bemutathattad volna a rendszereket, hogy jobban rálásson az olvasó a témára, mert én pölö nem tudok pontosat a japán rendszerről /pár dokufilmet láttam, amiben utalás volt erre/, de abban szinte biztos vagyok, hogy a K-onban látottak nem teljesen azok, amit igazából látnánk, ha belépnénk egy japán suliba.

Egyébként tényleg jó iskolába járhatsz. Nálunk semmire nem adtak lehetőséget. Pedig elvileg én is jó iskolába jártam. :D

Na mindegy, nem csak én nem értettem a posztot, Te sem a reakcióm lényegét.
süti beállítások módosítása