Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

Senkou no Night Raid - Kína vs. Japán

2010. április 10. - Maxer1500

A So-Ra-No-Wo-To után az Aniplex és TV Tokyo által létrehozott projekt, az Anime no Chikara második egyedi címével rukkol elő. Míg a So-Ra-No-Wo-To egy K-ON! háborús ízesítéssel, addig a Senkou no Night Raid inkább a Darker than Black sorozat sikereire próbál hajazni. Teljesen egyedinek nem mondanám a sorozatot, de van-e olyan jó, mint Hei kalandjai? Lássuk.

1931-ben játszódó Darker than Black

Ahogy a cím is mutatja, történetünk az 1931-es Kínában kezdődik, ahol a "Sakurai Kikan" nevezetű kémszervezet tagjai próbálnak kimenteni egy japán főfejest a Ryuusoubu nevezetű kínai hadi szervezet karmai közül. Érdekes módon sok helyen olvastam arról, hogy a történet maga a Sakurai Kikan és a Ryuusoubu közötti nézeteltérésről fog szólni, de úgy látszik ezt az egészet a készítők az első epizódba tömörítették. Így valószínűleg egységes főtörténet helyett inkább epizodikus kisebb történeteket kapunk, ahogy egyre jobban fény fog derülni a szervezet tagjairól, valamint hogy mi is ez a szervezet valójában. Az epizodikusságot a Darker than Black szériából is ismerhetjük, de rengeteg más elemet is kiemeltek a "nagy előd-ből". Példának okáért ott vannak az árulások, ahogy kiderül, hogy Kaburagi elnök, a fazon akit meg akarnak menteni éppenséggel mind a 2 oldalnak ad el fegyvereket, ami ugyan a pénztárcája súlyát növeli, a presztízsét nem éppen. De említhetném a különleges képességeket is, amikkel a főszereplőink bírnak, ugyanis a Sakurai Kikan tagjai nem éppenséggel a leghétköznapibb katonák. Vegyük például Miyoshi Aoi-t, akinek a képessége a telekinézis, és ennek segítségével rövid úton visszaküldi feladójának a szeretetcsomagot, vagy Iha Kazura, aki teleportálni tud. A képességek is valamelyest hasonlítanak a Darker than Black-ben látottakra, csak míg ott minden képességért árat kellett fizetni, addig itt elméletileg az idő a meghatározó tényező.

Sakurai Kikan

Apropó szereplők. Hamár itt tartunk, le kell szögeznem, hogy Hei-t a nagy testvérsorozatból sokkal jobban megkedveltem egy rész alatt, mint itt az egész csapatot. Szó sincs róla, hogy unalmas karakterek lennének, viszont hiányzik belőlük az az impakt, amit Hei nyújtott. Miyoshi Aoi egy fiatal srác, aki abszolút lazán kezeli a dolgokat. Mondjuk ki nem lenne laza, ha csak ránéz valakire és rövid úton röppályára állítja az illetőt. Viszont Aoi nem arrogáns a képességével, és a sorozatban ő eddig a legszimpatikusabb karakter, aki nem morcos, több érzése van, mint egy kukának, és helyén van a szíve. Nem annyira szimpatikus a jóval morcosabb Iha Kazura, aki inkább a tettek embere és nem sokat beszél. Saját bevallása szerint a képességét nem szívesen használja, remélhetőleg később meg is fogjuk tudni miért nem. Ott van még a csapatban Sonogi Yukina, akinek a képessége a telepatikus üzenetek küldése és fogadása. Ugyan sokat nem tudhatunk még a karakterről, elméletileg valami befolyásos család sarja, legalábbis ez derül ki egy jelenetben. És utolsónak ott van Kagiya Natsume, akinek a képessége a távolbalátás, valamint ő Yukina feltehetőleges őre/komornyika/dadusa. Mind a négyen egy titokzatos öregembernek dolgoznak, aki feltehetőleg a szervezet feje, vagy legalábbis egy befolyásosabb tagja.

Szóljon hangosan az ének!

Animáció téren nem nagyon tudok belekötni a sorozatba, tökéletesen a Darker than Black hangulatát adja vissza, a karakterek animációi hasonlóak, csak a területek néznek ki másképp. A sorozatban azt tetszett még, hogy végéig sötétben játszódott, ez pedig csak jó jel, mindenki szereti a sötétebb, borongósabb animéket. Nem is beszélve a rész vége felé lévő ostromról, sötétben sokkal jobban nézett az ki. A karakterek animációi jól néznek ki, a mozgások harc közben egészen jól meglettek animálva, nem úgy mint egy másik, éppen futó sorozatban. A képességek látványosak, nekem nagyon tetszett ahogy Aoi a rálőtt golyót mátrixosan megállítja, majd más röppályára állítja, a látvány fenomenális volt. Ezt csak fokozza a király háttérzene, ami a szimfonikustól kezdve a pörgősebb rock-ig elterjed. Tökéletesen illett a jelenetekhez, mondjuk mi mást várhatnék a So-Ra-No-Wo-To készítőitől. Opening egyenlőre még nem volt, de az Ending zene helyére bekerült az Opening dallam, amit nem más, mint a MUCC komponált. A szám fantasztikus, többet nem is fűznék hozzá, tessék meghallgatni.

Rókabőr, vagy sem?

A sorozatot akarva-akaratlanul is a Darker than Black-hez kell hasonlítanom, mivel tényleg rengeteg dologban megegyeznek. A sötét környezet, a speciális képességek, a szervezet, az animáció, az akció, egyszóval sok minden. Viszont mégse lehet a sorozatra úgy tekinteni, mint egy gyenge utánzatra, és az első rész után valóban felkeltette az érdeklődésemet hogy mi fog történni a karakterekkel. Egyszóval, ugyan nem olyan jó még mint a Darker than Black, de közel se rossz, sőt, eddig az egyik legjobb sorozat a szezonban. Reméljük hamar kinövi a "nagy testvér" árnyékát.

PRO: Sötét, komor környezet, jó akció, jó animáció, fantasztikus zene, Darker than Black 1931-ben

KONTRA: Eddig a karakterek annyira nem nyűgöztek le, de ez még csak egy rész volt

Értékelés: 4,5/5 (Ha a karaktereket is jólbelövik, 5/5)

Érdekel a fenti sorozat? Katt ide!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr111910630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása