Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

A film -és játékipar utolsó kártyája

2010. január 07. - animeblog
Offtopik rovatunk első cikkének alapvetése egy nyilvánvaló dologról szól: rengeteg ember letölti a filmeket, animének és a játékokat is, és nem foglalkozik azzal, hogy ezzel mennyire megkárosítja a fejlesztőket. Az igazság persze az, hogy károsításról szó sincs, mivel különben se vette volna meg az adott játékos, de ez lényegtelen, inkább a témáról beszéljünk. Ez pedig az egyetlen kiút ebből a helyzetből.
A helyzet nem épp borzalmas - a felhasználók számára semmiképpen sem, ráadás a büntetőjog se kezdte még ki nagyon az embereket, amiért letöltenek, főleg azért, mert, csak a megosztás büntethető. A kiútat pedig már megtalálták a mozisok és a játékfejlesztők, de hihetetlen, hogy a közös válságukból más-más kiutat találtak.

A filmszínházak megoldása már megszületett és szinte teljesen működőképes, ellentétben a játékfejlesztők megoldásával, akiknek ez átmeneti és mindenki hiszi, hogy még fejlődni fog. A mozinál, ez a háromdimenzió. Bár az első 3D-s filmeknél (még a csudarossz Kémkölyköknél) nem használták ki ezt, örültem is otthon, hogy a tékából kivett filmet 3D-ben nézhettem, mert járt hozzá szemüveg. Igaz, története semmi nem volt, látvány is hiányos volt, és a mostani 3D sokkal jobb, de akkor az otthoni házimoziban ez jelentőségteljes lépés volt. Visszaléptünk volna?
Igenis meg nemis. Ugyanis a mozikban azért fog maradni a 3D valószínűleg az elkövetkezendő évtizedben még biztosan, mert ez már az egyetlen dolog, amivel a mozinézőket ott tudják tartani. Nem haldokolnak enélkül se, de az Avatar 3D-re igenis jósokan mozgolódnak, és jelent az valamit, hogy a legnagyobb sikerű film a Titanic mindmáig, azonban a legdrágább azthiszem az Újhold, de nem kockáztatom meg.

Persze a játékfejlesztők se csüggedhetnek, ugyanis az ő tarsolyukba a havidíj van, azaz legfőbbképpen az MMORPG-k világa, nem csoda, hogy a világ legjátszottabb játéka a World of Warcraft nevű MMORPG, bár a FarmVille nevű facebookos játék igencsak döntögetni akarta a rekordjait, össze is jött neki azthiszem, de ez egy ingyenes játék volt, így összemérhetetlen a WoW-val.
Mi a megoldás? Én jelenleg nem kerensék az ügyre megoldást, ugyanis a fejlesztők és a studiók ki fognak húzni a tarsolyukból valamit, ami megdöbbentően véget fog vetni ennek az internetkorszakosfilmnézésnek, és nem úgy hogy szigorítják a törvényt, de azt is eltudom képzelni, hogy követővízjeleket tesznek a filmjeikbe és ha lementik fájlba, akkor sugározni fogja a műholdjuk felé.
(/off)

A bejegyzés trackback címe:

https://animeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr981654485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maxer1500 2010.01.07. 17:32:19

A mozifilmesek megoldása egész jónak mondható, az Avatart én is láttam 3D-ben és ég és föld a különbség az alap verzió között. A Kémkölyköket anno én is 3D-ben néztem, és elég gagyi volt, nem is beszélve arról a szemüvegről, ami után heves fejfájással távozott mindenki a mozikból. Az Avatar sikere 2 dolognak is köszönhető, James Cameronnak, meg a hatalmas reklámkampánynak amit kapott, nem véletlen az a 400 millás költségvetés. Ha jól tudom, már jóval 1.1 milliárdot hozott már a konyhára a film, így sikernek mondható, bár engem nem nyűgözött le annyira, mint amennyire vártam... Mindegy.

A játékoknál ugyan ez a helyzet. A Steam erősödése is egy megoldás volt anno, végül is legálisan tölthettél le játékokat a gépedre, és játszhattál másokkal, de ez a rendszer is bukdácsol, főleg a Steam kicsit instabil rendszere után, meg hogy Steam nélkül az adott játék el se akar indulni, ami gyengébb gépeken, nos, nem épp a legjobb dolog, hogy +1 alkalmazás. Így 2004 végén a Blizzard nagyot rúgott a játék iparba a WoW-al, amit ma is tizenvalahány millió ember játszik naponta. Az MMO-k előre törtek, a PC haldoklása kicsit enyhült, bár a kalózkodás miatt a cégek inkább XBOX-ra vagy PS3-ra hoznak ki játékokat (előbbit nagyon nehéz másolni, utóbbira még nincs futtatási metódus). Vagy esetleg a handheld konzolok mint DS vagy PSP, a kocajátékosok és a nők nagyrésze ilyen platformon lévő játékokkal játszanak. Például japánban a Love Plus sikere nem véletlen az Otakuk sorai között, virtuális barátnőt mindenkinek.

Megoldás még a kalózkodás ellen nincs, de szerintem ne vigyék túlzásba a védelmeket, mert ezekkel csak azokkal szúrnak ki, akik ténylegesen megveszik a játékokat, filmeket, mi egyebet. Bár ez az Online Merevlemez is eléggé érdekes ötlet...

Objection 2010.01.10. 01:31:51

Hmmz hát nemtom, én meg azzal nem értek eggyet hogy ez az egész a jó irányba menne. Mármint oké a klózkodás roszz meg minden, de ha nem kapsz az adott játékból demót akkor honnan a jó életből kellene levonnod a tanulságot hogy milyen is? 12 ezer forint pedig erős kis összeg olyasvalamire amit lehet hogy 5 percig játszol vagy mint ami most divat, egy félkész játékért amit 6 hónapig patchelnek mire játszható lesz. Ez az egész 3d mizéria is nevetséges. Minap néztük meg ismerősökkel a Sherlock Holmes-t meg ugye előtte Avatár is megvolt de azt kell hogy mondjam h az avatártól többet vártam. Oké oké nem rosz film de a story olyan szinten kritkián aluli, és ha mélyére tekintünk mi mást kapunk? Kék embereket meg lebegő sziklákat? Azért eddig még nem süllyedt a sci-fi, és kedves James bátyánk szerint a professzorhölgy aki dohányzik és állandóan az avatárjában él egyfajta szembesítés a játékosoknak. A steam alapból jó kis rendszer volt mielőtt kb 1,5 éve fel nem vásárolta őket az EA software nagy titokban, azóta náluk is ugyanannyi egy játék mint a boltban (de mint Maxer fentebb említi net nélkül nem megy és a dobozt vagy a kézikönyvet sose fogod látni ) szóval ismételten csak a pénz szagára gyűlnek az alkotók.
Jah igen és ps3ra is lehet másolni csak épp az egész driveot ki lehet cserélni de tök felesleges mert drága és sajnos fel sem ér az xhez képest (pedig sony fan vagyok de ide nyugatra mindent megvesz a microsoft ami japánban még ps3 exkluzív nem is beszélve arról hogy amúgy is mind2 gép régiófüggetlen) Én minap vettem egy DSi-t hogy elehessek vele utazgatás közben abba is cirka 10 dollár volt egy flash card, az xet megint csak nem egy nagy kaland flashelni ha valaha már volt csavarhúzó a kezedben és a számítógépben nem békát keresel szal :P Az Online merevlemez ötletét meg elvetném, mármint már így is az ember életébe másznak a reklámok a hatóságok és mindenki akinek köze nincs hozzá, ha a saját merevlemezed is online lenne, nos akkor még a maradék és látszólagos privát szférád is elveszne :P
Jah egen a csodás "új" név ne zavarjon meg senkit még mindíg Loranac voltam csak ugye ez az idapász elég fász v hogy is mondjam szal nincs alternatív nikcnév vagy egyedi megoldás csak egy elcseszett panel ahol bepötyögsz valamit...
ha nem volt olyan összeszedett a mondókám én kérek elnézést, most tűnt fel h megint van animeblog és hajnal 1 van :P
süti beállítások módosítása