Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

Anime Blog - Táplálék a szubkultúrára éhezőknek

Angel Beats! - első beütések

2010. április 09. - Nashaba

 
Fegyverek, csajok, irdatlan barmok és egy hihetetlenül elkapkodott első rész. De valahogy még is érdekes. Valahogy így lehetne összefoglalni az Angel Beats! által keltett érzéseket. Nyugodtan mondhatom azt, hogy ez egy kisebb csalódás eddig, még annak ellenére is, hogy az animéből az első rész előtt csak képeket, és kisebb történet foszlányokat láttam – tehát nem lehet azzal megkövezni, hogy nagyok voltak az elvárásaim.
 
 
Bada bumm!
Azért, mert így kezdődik az anime. Semmi bevezetés, ismerkedés a karakterekkel, rögtön bele a közepébe. Ez alapjába véve nem is rossz, legalábbis addig, amíg a készítők át nem esnek a ló túloldalára. Sajnos, jelen esetben ez itt a helyzet, ugyan is nem csak hogy senkit sem ismerünk meg, a rész végére kb. úgy érzi az ember, hogy valamit kihagyott. Ugyanis amint elkezdődött az egész, Otonashi, főhősünk felébred rögtön azzal szembesül, hogy egy egyetemista lány egy mesterlövészpuskával a kezében céloz valakire, és elkezd hadobálni mindenről, meg hogy bekéne lépnie.
 
 

Szemet szúróan észrevehető az, hogy egy kicsit lusták voltak az animátorok.
 
Tehát igaz az, amit Yuri (a lány) az elején leszögezett: „It's kinda sudden...” Viszont engem már az is zavart, hogy Otonashi teljesen természetellenes módon, egy unott stílusra vált, ahelyett hogy még mindig azon gondolkodna, hogy mi ez ahova csöppent. Viszont még ez sem valami nagyon gáz dolog, inkább az, ami később történt, hogy kb. alig ismerik, és tag, meg minden, meg aztán bedobják a frontra. Az anime ezt zsúfoltan, de megpróbálja elmagyarázni, és szerintem eléggé hülye érvekkel.
 
 
Hogy állunk a történettel?
Hát, attól függetlenül hogy minden eszeveszett gyorsasággal történt, sehogy. De azért hadd foglaljam össze, mivel is állunk szemben:
Haláluk után az emberek egy After Life nevű helyre kerülnek, ahonnan majd később...reinkarnálódnak. Vagy ahogy Yuri fogalmazott: „Ha nem teszel semmit, örökké eltűnsz.”. De pontosan mit is kell tenniük? Egy bizonyos Tenshi (angyal) ellen harcolniuk, hogy az ne küldje őket vissza a földre. Tehát a cél: elfoglalni, és sajátjukká tenni az After Life-ot. Most nem tudom, hogy ez mennyire nemes cél, hogy az emberek örök életre vannak „ítélve”, de legyen.
 
 
Jellemtelen karakterek
Rögtön a rész elején megismertünk 4 karaktert, amiből 3 értelmes, Yuri,Tenshi, és Otonashi, és az egyik tag, Hinata (aki fiú) aki már közel sem annyira szerethető. Yuri is határeset a listán, ugyanis rögtön a fejéhez kap az ember, hogy erősen hajaz Suzumiya Haruhira. De akkor már le is szögezném a csapatról alkotott eddigi képemet: szánalmas, üres. Eddig. Vehetném rögtön példának TK-t, akit már azóta kívánok a pokolra, amióta megláttam a monitoromon. Egyszerűen nem vicces, vagy egyedi. Egyértelmű hogy az anime arra akart törekedni, hogy bemutassa mennyire összetartóak az emberek a csapatban, ám ez egyértelmű, hogy egy rész alatt ez soha sem fog sikerülni.
 
 
Levonás?
Akkor, amit én alapban elvártam ettől az animétől: sok-sok lövöldözés (ezt nem az első részre vártam), érdekes karakterek, és egy elfogadható történet. Az Angel Beatsnek megvolt (és még meg is van) erre az esélye, hisz olyan cégek vannak mögötte, mint a Key, Visual Art's (jó, ő kivétel), Aniplex (Baccano!, Bakemonogatari, DTB) és PA Works (Canaan, de a PA is kivétel), amelyek nem kis, felejthető animék miatt lettek híresek. Főleg az Aniplex miatt, aminek ugye az előbb említett Darker than BLACK-et is köszönhetjük, és akárhogy nézem – bár a DTB-t még nem láttam – valamennyi hasonlóság van közöttük.
Tehát ami nekem végül lejött ebből az epizódból: kissé lapos, elsietett, és kissé nonsense. Hallottam olyat is, hogy az animációra is panaszkodtak pára – én például túl sok hibát nem véltem benne fölfedezni, de tény, hogy nem a legszebb amit valaha is láttam. Ha sikerül kijavítaniuk az itt elsütött hibákat, akkor szinte biztos, hogy az Angel Beats! továbbra is marad a listámon. Viszont még mindig nem értem, hogy miért kellett golyózáporral kajajegyet szerezni...
 
 
Ha nagyon durva akarok lenni, akkor 2,5-öt adnék, de inkább kerekítek, és kap egy 3-ast.
 
Összegzés: 3/5
Pro: Még várat magára.
Kontra: Nem enyhén elsietett rész, eddig rossz karakterek, és keszekusza történet.

 

Ui.: Oh, igen, ti nem ismertek engem. Nashaba vagyok, eddig a saját kis blogomba írogattam, ám fogtam a lehetőséget és csatlakoztam MOo-nak köszönhetően. Remélem nem fogok nektek csalódást okozni. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://animeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr341908713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maxer1500 2010.04.10. 12:52:48

Az animáció EPIC FAIL-jét rengeteg helyen meglehet csodálni, egy kisebb csokorban például itt találhatunk :
www.sankakucomplex.com/2010/04/03/angel-beats-quality-from-the-get-go/
Borzalmas karakter animációk, az előtér és háttér összhang nélkülisége és szimpla lustaságból áradó hibák. Nem mondom, nem tettek ki magukért a srácok. A karakterekkel egyetértek, a WC kefémhez jobban ragaszkodom, mint ezekhez a karakterekhez. A történet viszont más téma, ugye KEY-es cuccról beszélünk, Air, Kanon, Clannad után pedig hirtelenjében nem tudok rosszat mondani róluk, így a történetet én még nem írom le, ki tudja mi lehet még belőle. Viszont az biztos, hogy az első rész után rengeteg nézőt vesztettek, és ezt senkire nem kenhetik.

U.i: Jah igen, és üdv a csapatban! Yoropiku. ^^

nonkeat 2010.04.10. 13:28:13

Ahogy olvasom a véleményeteket, olyan érzésem támadt, mintha nem is ugyanazt néztük volna.
Engem magával ragadott a hangulat, a képi megjelenítés, és a karakterek viselkedésmodellje.
Alig várom a ma esti epizódot!

AkinekSemmiSemTetszik 2010.04.10. 19:15:51

Az első rész tényleg wtf volt.. a második kicsit javított a megítélésemen. Még lehet belőle akár jó is. De eddig még nem közelíti meg a Key korábbi sikereit..
süti beállítások módosítása